Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE SMOLČIĆ

Igrač bundesligaša navija za Rijeku: 'Brate, uživaj u derbiju i pobijedi, spremni ste!'

storyeditor/2024-05-02/smolcic.jpg
Foto: REUTERS
1/2
03.05.2024.
u 08:00

Hrvoje Smolčić (23), bivši igrač Rijeke, sada član Eintrachta iz Frankfurta, govori o odnosu s bratom blizancem Ivanom i o derbiju Rijeka – Dinamo

Hrvoje Smolčić (23), čvrsti i ponosni Likota iz njemačkoga Eintrachta, s golemim zanimanjem i žarom prati zbivanja u SuperSport HNL-u, u kojemu se njegov brat blizanac Ivan s Rijekom bori za titulu. No Hrvoja smo najprije pitali o njegovu statusu u Eintrachtu, tj. kako podnosi činjenicu da je u ovoj sezoni skupio samo 18 nastupa.

– Naravno da nisam zadovoljan minutažom. U prvom dijelu sezone bio sam zadovoljniji, imao sam dosta nastupa jer smo igrali i Konferencijsku ligu pa je trener zbog većega broja utakmica više rotirao igrače, ali kako smo ispali iz Europe, u veljači smo izgubili ritam od dvije utakmice tjedno i onda više nije bilo potrebe za rotacijama. Već drugu sezonu nisam na minutaži koju bih želio pa se nadam promjeni sredine na ljeto, posudba ili transfer, sve kako bih više igrao. Baš mi nedostaju utakmice, ali tješim se gledajući brata Ivana svakoga vikenda pa mi je lakše – kaže Hrvoje.

GALERIJA Lokomotiva srušila Rijeku! (3:1) Šotiček zabio u posljednjim minutama za potpuni poraz gostiju

storyeditor/2024-05-02/smolcic.jpg
1/36

Gledajući brata, doslovno gledate sebe na travnjaku, potpuno ste identični?

– Ponekad na putovanjima s Eintrachtom zajedno sa suigračima gledam Rijekine utakmice pa se i oni iznenade kada vide Ivana, koliko smo slični. Meni je zaista lakše kada vidim da brat igra, a mi smo nekako naviknuti da jednom od nas nekada ide bolje, nekome lošije. Od brata sam stariji tri minute, prvi sam se izborio za dolazak na svijet u gospićkoj bolnici (smije se). Naši roditelji, majka Ivana i otac Nenad, žive u Gospiću, a imamo i stariju, 26-godišnju sestru Mariju, koja nam je oduvijek u svemu bila podrška. Ona se puno toga odricala, bila je nezasluženo u sjeni nas dvojice dok su roditelji bili posvećeni bratu i meni, ali nadam se da je sada ponosna na nas dvojicu. Sestra sada živi i radi u nizozemskom Terneuzenu – ističe Hrvoje.

Brat dešnjak, ja ljevak

Putevi braće Smolčić bili su čudno isprepleteni pa je mlađi brat Ivan starijega Hrvoja na neki način zeznuo pobijedivši s Dragovoljcem Rijeku, koja je tog proljeća 2022. godine jurišala prema naslovu prvaka.

– Ta je utakmica Rijeku prizemljila i oduzela nam dobru nadu u konačni uspjeh u prvenstvu. Ali, to je sport, u Dragovoljcu su bili dečki koji su se borili za sebe, pa i ja, da sam bio na bratovu mjestu, želio bih se dokazati svima koji su me poslali na posudbu. Brat i suigrači dali su sve od sebe i zasluženo su nas pobijedili. Tu utakmicu nisam igrao, bio sam na klupi, ali u njoj sam se očistio od kartona. Samo sam ustao s klupe, prigovorio sucu i dobio treći žuti, jer sezona je bila podosta duga, a zašto se ne očistiti od kartona dok sam ozlijeđen.

Kada ste bili dječaci, jeste li zbog svoje sličnosti s bratom ikada zaigrali umjesto njega ili on umjesto vas?

– Nismo, jer bi se taj trik lako otkrio: brat je dešnjak, a ja ljevak.

Rijeka je prošloga tjedna, kao i 2022. godine, u Kranjčevićevoj kiksala u pohodu na titulu. Sada kao da se povijest ponavlja?

– Prije svake Rijekine utakmice ovoga proljeća govorilo se: "Evo sad će kiksati!" A nije im se to dogodilo osam utakmica zaredom. Ne može se reći da je kiks izgubiti od Lokomotive u Kranjčevićevoj, koja je kvalitetna momčad, i za mene to uopće nije kiks zbog kojega bi Rijeka prekrižila prvenstvo. Meni je samo žao što nije barem neodlučeno odigrala, jer bi joj taj bod mogao puno značiti. Naime, ako Rijeka pobijedi Dinamo, onda ide u Osijek, na teško gostovanje gdje se teško osvajaju bodovi, pa bi na kraju prvenstva – bude li bodovno izjednačena s Dinamom – Dinamo bio prvak zbog boljega omjera s Rijekom. Pa iako će se puno toga odlučivati u nedjelju, držim kako ta utakmica neće dati konačan odgovor o prvaku.

Dali ste vrlo smjelu procjenu kako je Rijekina momčad u ovom trenutku na čak sedam pozicija bolja od Dinama.

– Da, nabrojio sam sedmoricu boljih – Labrovića, svoga brata, pa Rijekine stopere Galešića i Radeljića – iako su i Mitrović i Dilaver jednako kvalitetni – zatim Selahija, Fruka i Pjacu, čak sam izostavio Marca Pašalića, koji također zaslužuje biti na tom popisu, ali onda bi ispalo da ne respektiram previše Dinamovu momčad. Svatko ima svoje mišljenje, neki bi se složili sa mnom, neki ne, ali to su sedmorica iz Rijeke koje bih stavio u idealnu momčad Rijeke i Dinama. Iz Dinama bi u njoj bili lijevi branič Pierre-Gabriel, iako jako cijenim Godu, te Baturina, Petković i Vidović.

Rijeka je u čak sedam utakmica zaredom pobijedila Dinamo na Rujevici. Postoji li doista Rijekin kompleks Dinama?

– Po tome ispada da je tako. Kako to objasniti? Pa moraš imati neko poštovanje prema grbu koji vidiš na drugoj strani, a Dinamo je u Hrvatskoj dugi niz godina na vrhu i naviknut si da je dominantan. Naravno da je svaki sportaš željan pokazati da je bolji od suparnika, pa Rijeka u ovoj situaciji – kada se bori za naslov prvaka i kada ima toliku kvalitetu – treba samo uživati u toj utakmici i tu svoju kvalitetu i pokazati. Rijeka je spremna i svjesna da ima veliku priliku pobijediti Dinamo, a onda ćemo vidjeti što će se dogoditi do kraja sezone.

Vaš brat jako je oružje Rijeke ove sezone s ubačajima iz auta. Je li to već i prije radio?

– Kod Sopića je to krenulo. Iako je Ivan oduvijek imao taj dugi aut, njegove momčadi to nisu toliko koristile. Za mene je to doista dobro oružje, jer kada on ubacuje iz auta, to je praktički korner. Evo, i sada je Obregon Lokomotivi zabio nakon Ivanova ubacivanja iz auta u šesnaesterac. To je svakako dodatna vrijednost Rijeke.

Možete li vi tako daleko baciti loptu rukom kao brat?

– Ne mogu ni blizu! Možda bih mogao dobaciti do pola. Srećom, ja sam stoper pa ne izvodim aute. Brat Ivan isto je stoper, ali već toliko dugo ne igra na toj poziciji da se već i osjeća kao desni branič.

Čujemo se svaki dan

Čujete li se svaki dan s bratom Ivanom?

– Da, svaki dan, jako smo povezani. Do dvadesete godine bili smo svaki dan skupa, to je veza za cijeli život. Drago mi je da je tako i što se možemo jedan drugome obratiti zbog bilo čega. Nas dvojica sve dijelimo, svaku utakmicu prokomentiramo, jedan drugome pokušavamo olakšati i objasniti situacije. Obojici nam to puno znači.

Dolaze li vaši roditelji na utakmicu u nedjelju?

– Za mamu znam sigurno da dolazi, a tata je zaposlenik HAC-a i trebao bi raditi taj dan pa gleda može li ga netko zamijeniti. Svjestan je i on da se ovakve utakmice ne događaju često. I meni je želja doći; da nemam utakmicu u nedjelju protiv Bayera, došao bih. Mi igramo u 17.30 pa ću odmah poslije naše utakmice juriti doma gledati televizijski prijenos iz Rijeke.

A dolazite li onda na eventualno Rijekino slavlje osvajanja naslova 25. svibnja?

– Nadam se da će se prvenstvo odlučiti prije posljednjega kola, jer 25. svibnja, kada se igra posljednje kolo, bit ću na svadbi svoga suigrača Kalajdžića u Zadru. Ali, bude li Rijeka imala proslavu, odradit ću oboje; makar putovao u dva ujutro iz Zadra u Rijeku! – zaključio je Hrvoje Smolčić.

VIDEO Senzacionalna operacija 'Modrić u Dinamu'! Maksimirski klub oglasom u Marci pozvao Luku da se vrati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije